Novinář v popkultuře: Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

Snímek, který rozděluje slovanské národy napříč světem. Drzý herecký výkon, který zde předvádí Sacha Baron Cohen v roli Borata, velká dávka improvizace a ofenzivní humor tak vytváří skvěle hodnocenou komedii.

Zápletka filmu není příliš složitá – vše se točí kolem nejlepšího kazašského reportére Borata Sagdiyeva. Ten dostal od kazašské vlády za úkol natočit dokument o USA, seznámit se s tamějšími tradicemi a přinést do Kazachstánu technický pokrok. Je vhodné zmínit, že skutečná kazašská vláda s tímto filmem nemá vůbec nic společného, a dokonce proti němu podala protest.

Borat se v průběhu svého putování dostává do spousty problémů, které způsobuje střet dvou zcela odlišných kultur – například, když hostům u večeře ukazuje nahé fotky sebe a jeho syna nebo, když si nemůže pořídit zbraň, a tak si koupí medvěda, se kterým v bílé dodávce cestuje napříč Státy. Celou situaci navíc ještě více komplikuje odklon od původního plánu. Borat se totiž zamiluje do herečky Pamely Anderson, kterou zahlédne v oblíbeném seriálu Pobřežní hlídka. Rozhodne se tedy, že raději procestuje úplně celou Ameriku jenom proto, aby mohl Pamele vyznat svou nehynoucí lásku.

Tento film, který lidé trefně označují jako „mockumentary“ (složeno z anglického „mock“ – obtěžovat a „documentary“ – dokument), svému názvu dokonale odpovídá. Jeho značná část totiž spočívá v Cohenově matení a znervózňování úplně cizích lidí na ulici. Natáčení zašlo až tak daleko, že policie často dostávala hlášení o podivném muži, který cestuje v bílé dodávce z jednoho státu do druhého.

Navíc, někteří figuranti byli během natáčení filmu podvedeni – mysleli si totiž, že opravdu pomáhají s přípravou dokumentu oficiálně objednaného kazašskou vládou. To vyústilo až v několik žalob, kterým tvůrci filmu museli čelit.

Pravděpodobně největší stížnost podali rumunští vesničané z obce Glod, kteří ztvárnili obyvatele fiktivní kazašské vesnice. Ti podali žalobu ve výši 86 milionů amerických dolarů. Podle všeho totiž vůbec nevěděli, že jejich vyobrazení ve filmu bude mít tak barbarský výsledek a výše jejich honoráře byla téměř zanedbatelná.

Snímek Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu nám zkrátka a dobře dává několik významných lekcí do života. Kupříkladu nás učí, že není nejlepší nápad v Texasu zneuctít americkou hymnu nebo, že opravdu není ideální cestovat se slepicí v kufru. Především nás ale učí, jak je důležité cestovat za hranice a uvědomit si, že existuje i něco víc než ten náš malý mediální „rybníček“.

A samozřejmě si z toho můžeme odnést i ponaučení, že pokud vypadáme jako reportéři nebo dokumentaristé a tváříme se dostatečně seriózně, nejspíš nám i leccos projde…

Přidat komentář